yazilimweb tasarim
mob / viber: +38269693418

3. Tablična metoda

 
Sadržaj časa:
  • (p⇔q)⇔(p⇒q)∧(q⇒p)  - tablična metoda
  • (p∧¬q)∨r ⇔ ¬r∧p  - tablična metoda
  • ((p⇒(q∨r))⇔(p⇒q)∨(p⇒q)  - tablična metoda

Opis časa:
Na ovom času čete naučiti ta odredite istinitosnu vrijednost neke iskazne formule za sve vrijednosti iskaznih slova koji u njoj učesvuju. Da se posjetimo, ako je iskazna formula tačna za ve vrijednosti iskaznih formula koji u njoj učestvuju, takvu iskaznu formulu nazivmo tautologija, i ona pošto je uvjek tačna može predstavljati neki logički način zaključivanja.
Ovde prezentujemo tabličnu metodu koja je dosta praktična i pregledna da kažem i jednostavna za utvrđivanje da li je neka iskazna formula tautologija ili ne. Potrebno je pažljivo i polako raditi i pratiti pojedine kolone i vrijdnosti tih kolona i primjenjivati definicije logičkih operacije. Bolje je zadatak raditi polako i pažljivo (ne žuriti), nego u slučaju greške, vraćati se na početak i iznova rešavati zadatak.
U prvom zadatku imamo dva iskazna slova a u drugom i trećem zadatku imamo tri iskazna slova koji učestvuju u formuli. To znači u prvoj formuli imamo 2 na kvadrat = 4 kombinacije a u drugoj i trećoj 2 na 3 = 8 kombinacija za ulazne podatke iskaznih slova. Znači treba na ulazu kod početnih vrijednosti iskaznih slova imati sve moguće kombinacije za data iskazna slova.
Tablična metoda sa preko tri iskazna slova: 4, 5, 6, ... nije praktična zbog obima tabele jer bi za 5 slova bilo potrebno na ulazu 2 na 5 = 32 kombinaje (reda tabele), zato se za veći broj iskaznih slova tablična metoda i ne koristi. Koriste se neke druge metode koje ćemo naučiti narednih časova.